SLADOVNÍK – PIVOVARNÍK
Řemeslo má zlaté dno a u sládka to platí dvojnásob. Kdo by nechtěl umět vařit pivo? A ještě za to dostat zaplaceno! Staneš se respektovaným specialistou v jednom z nejstarších řemesel v Česku a budeš umět vytvářet tekuté zlato.
Naučíš se vše potřebné pro výrobu piva – technologické postupy při výrobě, přípravu kvasničných kultur, rozpoznávání chmele a spoustu dalšího – zkrátka celý proces výroby piva od začátku po správně načepovaný půllitr. Pivovarnictví je láska, vášeň. A v každém jednom pivu je kus osobnosti sládka.
- KÓD OBORU – 29-51-H/01
- ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM – Výrobce potravin – sladovník-pivovarník
- DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ – Střední vzdělání s výučním listem
- ZAKONČENÍ STUDIA – Výuční list
- DÉLKA STUDIA – 3 roky
- PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY – Přijímací zkouška se nekoná
- POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ – 12
PROČ STUDOVAT SLADOVNÍKA-PIVOVARNÍKA?
- SILNÁ PRAXE
- Našim partnerským pivovarem je Radegast, který ti zajistí ochranné pomůcky, odborné učitele i praxi.
- ČESKO ZEMÍ PIVA
- Češi jsou národem piva a sládci jsou uznávaní odborníci. Na tenhle obor budeš hrdý.
- ŘEMESLO SE ZLATÝM DNEM
- Řemeslo má zlaté dno a u sládka to platí dvojnásob. Pivo se bude pít stále a sládci mají budoucnost.
KDE SE UPLATNÍŠ?
Uplatníš se především jako sládek-pivovarník v pivovarech po celé České republice i v zahraničí. To znamená, že budeš vařit pivo pro tisíce lidí. Je to velká zodpovědnost, ale na druhou stranu můžeš do výsledku vždy vložit něco ze sebe.
Na praxi se podíváš třeba do pivovarů Radegast a Ostravar a pokud ti to půjde, dostaneš od nich rovnou nabídku práce. Uplatníš se i v malých pivovarech, kterých jsou v ČR stovky. Nebo začni podnikat a založ si vlastní domácí pivovar. Znalosti pro to budeš mít.
- V tradičních českých pivovarech
- V nových minipivovarech
- V podnicích, které si vaří vlastní pivo
- Ve vlastním pivovaru
CO BUDU UMĚT?
- Naučíš se postup výroby piva od A do Z a dozvíš se vše o jednotlivých ingrediencích.
- Ovládneš postup i při velkovýrobě v nejmodernějších pivovarech.
- Naučíš se přípravu kvasničných kultur či rozpoznávání chmele.