SLADOVNÍK – PIVOVARNÍK
Řemeslo má zlaté dno a u sládka to platí dvojnásob. Kdo by nechtěl umět vařit pivo? A ještě za to dostat zaplaceno! Staneš se respektovaným specialistou v jednom z nejstarších řemesel v Česku a budeš umět vytvářet tekuté zlato.
Naučíš se vše potřebné pro výrobu piva – technologické postupy při výrobě, přípravu kvasničných kultur, rozpoznávání chmele a spoustu dalšího – zkrátka celý proces výroby piva od začátku po správně načepovaný půllitr. Pivovarnictví je láska, vášeň. A v každém jednom pivu je kus osobnosti sládka.
- KÓD OBORU – 29-51-H/01
- ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM – Výrobce potravin – sladovník-pivovarník
- DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ – Střední vzdělání s výučním listem
- ZAKONČENÍ STUDIA – Výuční list
- DÉLKA STUDIA – 3 roky
- PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY – Přijímací zkouška se nekoná
- POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ – 12
PROČ STUDOVAT SLADOVNÍKA-PIVOVARNÍKA?
- SILNÁ PRAXE
- Našim partnerským pivovarem je Ostravar a nově i menší významné malé pivovary z našeho regionu (pivovárky Koníček, Radas, Morava aj.), kteří ti zajistí ochranné pomůcky, odborné učitele i praxi.
- ČESKO ZEMÍ PIVA
- Češi jsou národem piva a sládci jsou uznávaní odborníci. Na tenhle obor budeš hrdý.
- ŘEMESLO SE ZLATÝM DNEM
- Řemeslo má zlaté dno a u sládka to platí dvojnásob. Pivo se bude pít stále a sládci mají budoucnost.
KDE SE UPLATNÍŠ?
Uplatníš se především jako sládek-pivovarník v pivovarech po celé České republice i v zahraničí. To znamená, že budeš vařit pivo pro tisíce lidí. Je to velká zodpovědnost, ale na druhou stranu můžeš do výsledku vždy vložit něco ze sebe.
Na praxi se podíváš třeba do pivovarů Ostravar, Koníček, Radas či Morava a pokud ti to půjde, dostaneš od nich rovnou nabídku práce. Uplatníš se i v malých pivovarech, kterých jsou v ČR stovky. Nebo začni podnikat a založ si vlastní domácí pivovar. Znalosti pro to budeš mít.
- V tradičních českých pivovarech
- V nových minipivovarech
- V podnicích, které si vaří vlastní pivo
- Ve vlastním pivovaru
CO BUDU UMĚT?
- Naučíš se postup výroby piva od A do Z a dozvíš se vše o jednotlivých ingrediencích.
- Ovládneš postup i při velkovýrobě v nejmodernějších pivovarech i malých pivovarech.
- Naučíš se přípravu kvasničných kultur či rozpoznávání chmele. používání různých sanitačních postupů či druhy chemikálií.