ŘEZNÍK
Život bez masa si nedokážeš představit. Baví tě ochutnávat nové druhy uzenin a nejlepší oběd je pro tebe pořádný hovězí steak?
Jen tak něčeho se nezalekneš a máš sílu? Pak je obor řezník-uzenář přesně pro tebe.
Pokud tě zajímá, jak se takový krásný kus masa dostane až na stůl, nemůžeš si vybrat lepší obor. Kromě zpracování syrového masa tě naučíme,
jak se vyrábí klobásky z kvalitních surovin nebo jak vytvořit tu nejlepší vůni právě otevřené udírny, nebo všechna kouzla a tajemství dobrého koření.
Sám víš, že je to přesně to, co hledáš. Tak na co váháš?
- KÓD OBORU – 29-56-H/01
- ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM – Řezník-uzenář
- DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ – Střední vzdělání s výučním listem
- ZAKONČENÍ STUDIA – Výuční list
- DÉLKA STUDIA – 3 roky
- PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY – Přijímací zkouška se nekoná
- POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ – 12
PROČ STUDOVAT ŘEZNÍKA-UZENÁŘE?
- STIPENDIUM
- Za produktivní práci dostaneš odměnu, a navíc i stipendium. Během studia si tak můžeš přijít na docela dost peněz.
- MISTR S PRAXÍ
- Učit tě bude mistr, který má dlouholetou praxi – předá ti tradiční i moderní postupy zpracování masa.
- PRAXE NA JATKÁCH
- Na praxi budeš chodit taky na těšínská jatka, kde se naučíš, jak porazit krávu i prase.
KDE SE UPLATNÍŠ?
O uplatnění mít nouzi rozhodně nebudeš. Jíst se bude vždycky a lidi chtějí stále ochutnávat nové věci – navíc o kvalitní maso a uzeniny je velký zájem.
Pracovat můžeš všude od velkých firem, přes malé podniky až po domácí zabijačky.
Uplatníš se nejen v Česku, ale sáhnou po tobě firmy z celé Evropy. Záleží jen na tobě, jestli se chceš věnovat řezničině tady u nás nebo vyjedeš
do zahraničí a ukážeš, že v Česku má tohle řemeslo dlouhou tradici a naši řezníci jsou jedni z nejlepších ve svém oboru.
- V tradičních řeznictvích
- V potravinářských podnicích
- Na jatkách
- Ve vlastním řeznictví
CO BUDU UMĚT?
- Naučíš se vyrábět uzeniny všeho druhu.
- Ovládneš tajemství koření a směsí.
- Staneš se mistrem nože a sekyry.
- Budeš umět vše okolo porážky.
- Zvládneš jateční výrobu a bourárenské činnosti.
- Budeš nezbytným odborníkem u domácí zabijačky.