PEKAŘ
Chceš pracovat v tom nejvoňavějším oboru, který existuje? Láká tě výroba koláčů, croissantů, vánoček, chlebů a dalšího pečiva?
Rozdávej radost každý den a staň se pekařem!
O poctivé řemeslníky je teď obrovský zájem, proto práci budeš hledat opravdu snadno. Tenhle obor je hodně praktický – polovinu studia tvoří praxe, takže školu v lavici nad knihami opravdu neprosedíš. A protože se pečivo bude jíst pořád, o uplatnění teď ani v budoucnosti mít strach nemusíš.
- KÓD OBORU – 29-53-H/01
- ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM – Pekař
- DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ – Střední vzdělání s výučním listem
- ZAKONČENÍ STUDIA – Výuční list
- DÉLKA STUDIA – 3 roky
- PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY – Přijímací zkouška se nekoná
- POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ – 12
PROČ STUDOVAT PEKAŘE?
- STIPENDIUM
- V tomto oboru můžeš dostat stipendium i odměnu za produktivní práci. Vydělávat budeš už při studiu.
- VOŇAVÁ PRÁCE
- Tohle je rozhodně ten nejvoňavější obor, který můžeš studovat. Budou se ti sbíhat sliny.
- POCTIVÉ ŘEMESLO
- Poctivé řemeslo, s kterým se uplatníš vždy a všude. Není nad křupavou kůrku právě upečeného chleba!
Kde budeš mít praxi?
HM Tesco Třinec, HM Tesco Český Těšín, HM Tesco Karviná.
Společnost Tesco byla založena s jednoduchým posláním – být tím nejlepším pro zákazníky a pomáhat jim dosáhnout lepšího a jednoduššího stylu života. To se nikdy nezmění.
Zákazníci chtějí skvělé produkty, které jsou snadno dostupné a za skvělou cenu.
Odborná praxe žáků: obsluha strojů, výroba pečiva
Naši žáci:
„ Já osobně mohu říct, že pracoviště Tesco mi velmi dopomohlo k splnění mého snu, jelikož mi umožnují vykonávat praxi i přes můj hendikep. Vedení je velmi vstřícné a kolektiv je zde na profesionální úrovni.”
Žák 2.ročníku
„ Na HM Tesco se mi líbí, že mohu pracovat, jak se zmraženými polotovary, tak také napomáhám s klasickou výrobou pečiva. ”
Žákyně
Hm Globus má po republice spoustu poboček, naši studenti navštěvují pobočku HM Globus v Havířově, který vznikl 25.11.2011. Firma má svou vlastní pekárnu, ve které pečou kvalitní výrobky.
Odborná praxe žáků: obsluha strojů, pečení, tvarování a vystavování pečiva
Naši žáci:
„Praxe v této pekárně je velmi zajímavá, při své práci se dostanu, jak ke strojní výrobě, tak i k ruční výrobě. Líbí se mi, že dopékáme i několikrát denně, což mi umožnuje neustále opakování mé pracovní činnosti, díky čemuž se zdokonaluji. ”
Lenka H.
KDE SE UPLATNÍŠ?
Uplatníš se jako pekař v různých společnostech a firmách. Ať už jde o rodinné pekárny, supermarkety nebo stále populárnější tradiční pekařství.
Nebo si založ vlastní podnik – i jako malý řemeslník se v dnešní době uživíš a budeš mít plnou kontrolu nad svým časem.
A pro jistotu tě naučíme i cizí jazyk, takže pokud budeš chtít, můžeš jít pracovat i do zahraničí.
- V potravinářských podnicích
- Ve velké pekárně
- V malém tradičním pekařství
- V kavárně či restauraci
- V hotelech
CO BUDU UMĚT?
- Naučíš se péct koláčky, vánočky, croissanty, koblihy a spoustu dalšího pečiva.
- Budeš umět pracovat s nejrůznějšími surovinami.
- Dokážeš vykouzlit ten nejúžasnější chleba – kváskový i žitný.
- Ovládneš i velkovýrobu.