Zpráva z Itálie
V sobotu 2/10 2021 odjel náš autobus a odvezl nám spřátelené školy z Nového Bydžova a Zábřehu na Moravě. Najednou jsme zjistili, že nám je smutno a hotel byl najednou nějak prázdný. Bylo fajn mít tady i mladé lidi z jiných škol a vyměnit si zkušenosti.
My jsme pro cukráře z Nového Bydžova připravili workshop na výrobu listového těsta a následně výrobky z tohoto těsta. Nás 8 cukrářek / pekařek a dalších 7 z Bydžova. Najednou byla kuchyň plná, bylo veselo a pracovalo se pod vedením naší doprovodné osoby. Vše se povedlo a Italové ochutnali jablečný závin s jablky dušenými na karamelu a na degustaci Proseca jsme udělali mini pizzy na raut.
S námi v hotelu zůstala učňovská škola z Brna.
V sobotu jsme si vypůjčily hotelové kola a vyrazily na cyklovýlet do okolí. Někteří ujeli 10 km a někteří 15 km. Cestu jsme si zpříjemnili návštěvou Gelaterie a konzumací zmrzliny.
Neděle pro nás byl den volna, ale ne pro každého. Večer na hotel dorazila hvězda projektu, pan RENATO ZARA. Cukrář z jihu Itálie. Muž malý vzrůstem, ale velký svými činy. Ještě večer po večeři si vzal paní učitel do kuchyně a začali se zadělávat těsta.
V pondělí nám začala praxe s panem Renato. Tento úžasný človíček je opravdu velký odborník. Od 20 let se věnuje cukrařině, i když má vystudovanou strojní průmyslovku. Za svůj život investoval do různých kurzů a vzdělávání na prohloubení zkušeností okolo 50.000 EUR.
Renato nejen rychle mluví, ale také rychle pracuje. Člověk nestíhá jeho tempu. Je hned tam a hned tady. Řekla jsem mu, že je Ferrari. I přes jazykovou bariéru se domluvíme. Je usměvavý, stále v dobré náladě, kterou rozdává všem okolo a přitom nás učí nové věci.
Vyzkoušeli jsme těsto na Cornetti – něco, jako francouzké briošky, PASTI ČOTI – snídaňové sladké pečivo a CANNOLI SICILIANA – Sicilské trubičky.
Vše jsme měli příležitost ochutnat nejen my, ale také hoteloví hosté a zaměstnanci.
Dnes pokračujeme ve výrobě facacii a určitě budeme dělat něco dál. Těšíme se!